ELİMKO E48 SICAKLIK KONTROL CİHAZI

e48 makale2

Elimko E48 sıcaklık kontrol cihazı; sıcaklık sensörleri ile elde edilen sıcaklık değerini ayarlanan set değerinde tutmaya yarayan bir sıcaklık kontrol cihazıdır.

Otomasyon sistemlerinde bir çok makine veya proses sistemlerinde ortamdaki sıcaklığı veya bir haznedeki cismin sıcaklığını sıcaklık sensörleri yardımıyla ölçmek ve ölçülen değere göre işlem yapmak gerekmektedir. Ölçülen sıcaklığı kontrol altında tutmak için sıcaklık kontrol cihazları endüstriyel otomasyon sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Piyasada sıcaklık kontrol cihazı olarak bir çok marka bulunmakta fakat bu markalar arasında kalite bakımından Elimko sıcaklık kontrol cihazları bir adım öne çıkmaktadır.

Elimko E48 Nedir?

Elimko E48 sayısal sıcaklık kontrol cihazı; geliştirilmiş yeni nesil mikrokontrolör yardımıyla on/off (aç/kapa) ve PID kontrol yöntemleriyle sıcaklığı kontrol eden, IEC 668 normlarına uygun olarak üretilmiş bir sıcaklık kontrol cihazıdır. Elimko E48 sıcaklık kontrol cihazlarında 4’er dijitlik iki ayrı gösterge ekranı vardır. Bir gösterge ekranında ölçülen değer gösterilirken diğer gösterge ekranında set edilen değer vardır. Böylelikle anlık sıcaklık değeri istenen sıcaklık değeriyle karşılaştırılabilir ve prosesin hangi aşamada olduğu öğrenilebilir. Bahsettiğimiz bu göstergelerde -1999’dan 9999’a kadar geniş bir skalada değer okunabilmektedir.

Elimko E48 sıcaklık kontrol cihazları, endüstriyel ortamlarda panoya montaj edilerek kullanılmak üzere tasarlanmış bir sıcaklık kontrol cihazıdır. Pano bağlantı aparatları ve cihazın garanti belgesi cihaz ile birlikte gelmektedir. Cihazın kullanım ömrü 10 yıldır. E48 sıcaklık kontrol cihazında 2006/95/EC Alçak Gerilim Direktifinin şartları TS EN 61010-1 standardına uygunluk ile sağlanmıştır. 2004/108/EC Elektromanyetik Uyumluluk Direktifinin şartları TS EN 61326 standardına uygunluk ile sağlanmıştır.

Elimko E48 Kullanım Alanları Nelerdir?

Elimko E48 sıcaklık kontrol cihazı endüstride bir çok alanda kullanılmaktadır. Başlıca kullanıldığı sanayi dalları; Demir-Çelik, Çimento, Kimya, Gıda, Plastik, Petrokimya, Rafineriler, Seramik, Cam sanayileridir.

Elimko E48 Teknik Özellikleri Nelerdir?

Elimko E48 sıcaklık kontrol cihazının giriş tipleri aşağıda belirtilmiştir;

Termokupl (TC): B, E, J, K, L, N, R, S, T, U tiplerinde termokupl sıcaklık sensörleri bağlanabilir, ölçülebilir ve sıcaklık kontrolü yapılabilir.

Rezistans Termometre (RT): Pt-100 sıcaklık sensörleri bağlanabilir ve sıcaklık kontrolü sağlanabilir.

Akım: 0-20 mA veya 4-20 mA analog sinyal üreten sensörler bağlanabilir ve sıcaklık kontrol edilebilir.

Gerilim: 0-50 mV, 0-1 V, 0.2-1 V analog voltaj çıkışlı sensörler bağlanarak sıcaklık kontrolü yapılabilir.

Elimko E48 Sıcaklık kontrol cihazının on/off kontrol veya PID kontrol olarak iki ayrı kontrol yöntemi ile sıcaklığı kontrol edebildiğinden bahsetmiştik. Kontrol çıkışı olarak röle çıkışı, akım çıkışı ve pulse çıkışı Elimko E48 sıcaklık kontrol cihazlarında mevcuttur. Ayrıca alarm çıkışı olarak da bir röle çıkışı mevcuttur. Cihazın beslemesi 85-265 VAC/85-375 VDC veya 20-60 VAC/20-85 VDC olarak verilebilir. Yaklaşık olarak 4 W güç tüketirler. Yoğunlaşma ve buzlanma olmadan -10 ºC ile +55 ºC arasında sorunsuz bir şekilde çalışabilirler.

Elimko E-48 Ürün Kodlaması Nasıldır?

Elimko E-48 Serisi Üniversal Gelişmiş Kontrol Cihazı seçerken istenen özelliklerde sipariş verebilmek için kodlamasının bilinmesi gerekmektedir. Çünkü bu sıcaklık kontrol cihazının bir çok opsiyonu bulunmaktadır. Kodlama sistemi aşağıda anlatılmıştır.

Tüm Elimko E-48 sıcaklık kontrol cihazlarında standart olarak aşağıdaki özellikler bulunmaktadır;

*Programlanabilir üniversal girişler

*Programlanabilir üniversal çıkışlar

*1 röle çıkışı

*Transmitter besleme çıkışı 24 VDC

*Açık-Kapalı/PID kontrol formu

*Auto tuning

*2X4 digit LED gösterge

*48X48X100 mm ebatlarında

Elimko E-48 kodlama mantığı;

E-48 – W – X – Y – Z olarak genel bir kodlama üzerinden yola çıkılır. Burada W Röle çıkışlarının nasıl olacağıdır. X olarak gösterilen hanede analog çıkış seçimi vardır. Y olarak gösterilen hanede iletişim seçeneği seçilir. Z olarak gösterilen hanede cihaz beslemesi seçilir.

W Röle çıkışları opsiyonları;

0: Röle çıkışı yok.

1: Bir adet röle çıkışı (NO)

2: İki adet röle çıkışı (NO)

3: 24 VDC SSR (Solide-State röle çıkışı)

4: 24 VDC SSR (Solide-State röle çıkışı) + bir adet röle (NO)

X Analog çıkış opsiyonları;

0: Analog çıkış yok.

1: 0-20 mA/4-20 mA (izoleli)

Y İletişim opsiyonları;

0: İletişim yok.

1: RS485 Modbus iletişimli.

Z Besleme opsiyonları;

0: 85-265 VAC/85-385 VDC besleme voltajlı

1: 20-60 VAC/20-85 VDC

Önemli Not: Eğer analog akım çıkışı istenirse RS485 modbus çıkışı verilememektedir.

Yukarıda Elimko E48 sıcaklık kontrol cihazının kodlama mantığından bahsettik. Bunu bir örnekle pekiştirelim. Örnek olarak elimko e 48-2-1-0-0 kodundaki sıcaklık kontrol cihazını inceleyelim.

Elimko e 48-2-1-0-0 kodundaki sıcaklık kontrol cihazında yukarıda belirtilen standart özellikler tüm elimko e 48 sıcaklık kontrol cihazlarında olduğu gibi mevcuttur. Bu sıcaklık kontrol cihazında yukarıda gösterilen genel kodlamada W olarak gösterilen yerde 2 bulunmaktadır. Bunun anlamı 2 adet no kontaklı iki adet röle çıkışının bulunmasıdır. Genel kodlamada X olarak bulunan yerde 1 yazmaktadır. Bunun anlamı 0-20 mA/4-20 mA analog akım çıkışlı cihaz istenmesidir. Genel kodlamada Y olarak yazan yerde 0 bulunmaktadır. Bunun anlamı RS485 Modbus çıkışının istenmemesidir. Kaldı ki analog çıkış ile RS485 modbus iletişim çıkışı aynı üründe verilememektedir. Genel kodlamada Z olarak gösterilen yerde 0 yazmaktadır. Bunun anlamı besleme voltajının 85-265 VAC/85-365 VDC olarak istenmesidir. Eğer 0 yerine 1 yazarak kodumuzu elimko e 48-2-1-0-1 olarak değiştirseydik sıcaklık kontrol cihazımız 20-60 VAC/20-85 VDC besleme voltajı ile çalışacaktı.

Elimko E48 Sıcaklık Kontrol Cihazı Devresi

Aşağıda Elimko e 48 sıcaklık kontrol cihazı devresi verilmiştir.

Burada 4. ve 5. pinlerden cihaz beslemesi verilir. 3. pin toprak girişidir. 1-2 ve 13-14 pinleri röle çıkışlarıdır. İstenilen koda göre röle çıkışının biri SSR çıkışı yapılabilir. 11-12 pinleri analog akım çıkışı ve RS485 modbus çıkışıdır. Opsiyoneldir ve kullanıcının isteğine göre seçilebilmektedir. İkisi aynı anda birlikte bulunamazlar. Siparişte verilecek koda göre belirlenirler. 8-9 pinleri akım girişleridir. Yukarıda anlatılan uygun akım aralığında giriş yapılmalıdır. 9-10 voltaj girişleridir. Yukarıda anlatılan uygun voltaj aralığında giriş yapılmalıdır. 7-9-10 pinleri pt-100 sıcaklık sensörleri için ayrılmış girişlerdir. 6-8 pinleri termokupl sıcaklık sensörleri için ayrılmış girişlerdir.

Önemli Not: Cihazın tüm bağlantıları yapıldıktan sonra cihaza enerji verilmelidir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir